Pomidory z avocado i mozzarellą to moja dyżurna sałatka, taka którą jem najczęściej – stwierdziłam więc że musi się w końcu pojawić na blogu. To podrasowana wersja caprese, do której dodaje jeszcze avocado i pestki słonecznika (lub dyni). Do tego kawałek stostowanego chleba (żeby wytrzeć pyszny sos co zostanie na talerzu) i zdrowy i pyszny obiad/kolacja gotowe w 5 minut.
Dwie porcje
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 avocado
- 1 mozzarella
Sos:
- dwie garście pestek słonecznika
- garść liści bazylii
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki emulsji balsamicznej
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na talerzach, posypać lekko solą i polać połową oliwy.
Mozzarellę pokroić na plasterki ułożyć na pomidorach, na to wyłożyć pokrojone w plasterki avocado i posypać bazylią. Całość polać resztą oliwy, i emulsją balsamiczną posolić, popieprzyć.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę.
Podawać ze stostowanym albo podsmażonym na patelni chlebem.