Pomidory z avocado i mozzarellą

Pomidory z avocado i mozzarellą

Pomidory z avocado i mozzarellą to moja dyżurna sałatka, taka którą jem najczęściej – stwierdziłam więc że musi się w końcu pojawić na blogu. To podrasowana wersja caprese, do której dodaje jeszcze avocado i pestki słonecznika (lub dyni). Do tego kawałek stostowanego chleba (żeby wytrzeć pyszny sos co zostanie na talerzu) i zdrowy i pyszny obiad/kolacja gotowe w 5 minut.

Dwie porcje

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1 avocado
  • 1 mozzarella

Sos:

  • dwie garście pestek słonecznika
  • garść liści bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki emulsji balsamicznej
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na talerzach, posypać lekko solą i polać połową oliwy.
Mozzarellę pokroić na plasterki ułożyć na pomidorach, na to wyłożyć pokrojone w plasterki avocado i posypać bazylią. Całość polać resztą oliwy, i emulsją balsamiczną posolić, popieprzyć.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, posypać sałatkę.
Podawać ze stostowanym albo podsmażonym na patelni chlebem.


Related Posts

Bakłażan w jogurcie

Bakłażan w jogurcie

Bardzo prosta i małoskładnikowa sałatka, jedna z moich ulubionych, które nigdy chyba mi się nie znudzą. Pieczony bakłażan w jogurcie z dodatkiem pasty tahini, czosnku i natki pietruszki. Sałatka, na którą zawsze chodziłam do Efesu na Niepodległości, tam podają ją z chlebkami pita. To moja […]

Sałata z pomidorami, grzankami i serem halloumi

Sałata z pomidorami, grzankami i serem halloumi

Zwykła sałata z pomidorami i ogórkami dzięki dodatkowi chrupiących grzanek i podsmażonego sera halloumi staje się super sałatką, ekscytującą, kulinarną przygodą. Wszystko skąpane w miodow-musztardowym sosie. Moja miłość do halloumi nie słabnie, uwielbiam ten ser i uwielbiam jego obecność w sałatkach. Dwie porcje Czas przygotowania: […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *