Pyszna sałatka zarówno na zimno jak i na ciepło – fasola z młodą marchewką duszoną na maśle z czosnkiem i koperkiem. Bardzo wiosenne i aromatyczne danie. A jak zostaje wam nać z młodej marchewki to nie wyrzucajcie- można z niej zrobić pyszne pesto do wykorzystania jako dip do warzyw, sałatki albo makaronu. Możecie skorzystać z tego przepisu na marchewkowe pesto z avocado i migdałami. Niech nic się nie marnuje z tych wiosennych wspaniałości.
Składniki:
- 1 pęczek młodej marchewki
- 2 szklanki ugotowanej fasoli białej (można też użyć fasoli z puszki)
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki cukru
- 2 cebule szalotki
- sól, pieprz do smaku
- garść płatków migdałowych do posypania
Wykonanie:
Marchewkę oczyścić i pokroić na plasterki. Czosnek posiekać
Na patelni rozgrzać masło , wrzucić marchewką i smażyć pod przykryciem ok 15 minut mieszając, można podlać trochę wodą, żeby się szybciej udusiła.
W tym czasie posiekać szalotkę, dodać do miski wraz z sokiem z cytryny, wymieszać, dodać cukier, oliwę i sól, zamieszać.
Do marchewki dodać czosnek i koperek, smażyć minutę, dodać ugotowaną fasolę i zmieszać wszystko. Jak chcecie zjeść na ciepło to trzeba chwilę podsmażyć, żeby fasola się podgrzała.
Zalać sosem z szalotką, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
Podawać posypane płatkami migdałowymi.