Fasola z młodą marchewką i koperkiem

Fasola z młodą marchewką i koperkiem

Pyszna sałatka zarówno na zimno jak i na ciepło – fasola z młodą marchewką duszoną na maśle z czosnkiem i koperkiem. Bardzo wiosenne i aromatyczne danie. A jak zostaje wam nać z młodej marchewki to nie wyrzucajcie- można z niej zrobić pyszne pesto do wykorzystania jako dip do warzyw, sałatki albo makaronu. Możecie skorzystać z tego przepisu na marchewkowe pesto z avocado i migdałami. Niech nic się nie marnuje z tych wiosennych wspaniałości.

Składniki:

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli białej (można też użyć fasoli z puszki)
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 2 cebule szalotki
  • sól, pieprz do smaku
  • garść płatków migdałowych do posypania

Wykonanie:
Marchewkę oczyścić i pokroić na plasterki. Czosnek posiekać
Na patelni rozgrzać masło , wrzucić marchewką i smażyć pod przykryciem ok 15 minut mieszając, można podlać trochę wodą, żeby się szybciej udusiła.
W tym czasie posiekać szalotkę, dodać do miski wraz z sokiem z cytryny, wymieszać, dodać cukier, oliwę i sól, zamieszać.
Do marchewki dodać czosnek i koperek, smażyć minutę, dodać ugotowaną fasolę i zmieszać wszystko. Jak chcecie zjeść na ciepło to trzeba chwilę podsmażyć, żeby fasola się podgrzała.
Zalać sosem z szalotką, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem lub sokiem z cytryny.
Podawać posypane płatkami migdałowymi.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *