To bardzo syta sałatka, która w zupełności wystarczy za obiad, nawet tym co twierdzą, że się nie najadają sałatkami. Kasza bulgur wymieszana z bazyliowym pesto, z dodatkiem suszonych moreli i suszonych pomidorów o raz migdałów, a do tego porcja hummusu, a wszystko posypane granatem, który dodaje smakowego kopa całości. Pesto i hummus możecie zrobić samodzielnie (tak jak ja zrobiłam) albo wykorzystać gotowe – wtedy będzie to też szybka sałatka.
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy bulgur
- garść migdałów
- garść suszonych moreli
- ok 10 suszonych pomidorów
- pestki z połowy granatu do posypania
- kilka łyżek hummusu ( u mnie z dodatkiem suszonych pomidorów)
Sos:
- 4 łyżki gotowego pesto + 2 łyżki oliwy i trochę soku z cytryny, sól pieprz
albo:
- 2 garście bazylii
- ok 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Jak używacie gotowego pesto zmiksować je z oliwą, sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz.
jak robicie sos z bazylii to zmiksować bazylię z sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.
Sosem zalać jeszcze ciepły bulgur, wymieszać, dodać posiekane migdały, pokrojone w paski morele i suszone pomidory, wymieszać.
Podawać z hummusem, posypane pestkami granatu.