Bulgur z burakami, fetą i karmelizowaną cebulą

Bulgur z burakami, fetą i karmelizowaną cebulą

Burak to chyba moje ulubione warzywo w okresie jesienno-zimowym. Na blogu pojawiło się już wiele sałatek z burakami a w nadchodzącym czasie pewnie pojawi się ich jeszcze więcej, bo buraki mam zwykle upieczone na zapas w lodówce- moga poleżeć do 2 tygodni i służyć za dodatek do wielu sałatek, jak też do kanapek ( spróbujcie z serem kozim i rukolą). Dziś sałatka na bazie kaszy bulgur, z pieczonymi burakami i serem feta ( to jest sprawdzone połączenie) z dodatkiem orzechów włoskich oraz cebulki karmelizowanej w cukrze i occie balsamicznym. Sałatka, którą warto zrobić od razu w dużej ilości (podane składniki to minimum 4 porcje) bo jest pyszna, ale też dobrze się przechowuje i transportuje jeżeli chcecie mieć pyszny lunch na wynos. A połączenie ziemistego buraka, słonej fety i słodkawej karmelizowanej cebulki to naprawdę strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 200 g kaszy bulgur (można też użyć innej kaszy albo ryżu)
  • 5-6 upieczonych buraków (zwykle piekę je przy okazji innych dań w piekarniku, uprzednio nakłuwając widelcem, owinięte w folię aluminiową)
  • 100 g sera feta 
  • dwie garście orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cebula – do jej skarmelizowania potrzeba 1 łyżki oliwy, 1 łyżeczki octu balsamicznego, soli oraz sporej szczypty cukru albo miodu)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól,pieprz do smaku

Wykonanie:

Bulgur ugotować do miękkości i przestudzić. Przełożyć lekko ciepły do miski zalać dwoma łyżkami oliwy i łyżką octu, posolić, wymieszać.

Cebulę przekroić na połowę a następnie pokroić w półplasterki, na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na wolnym ogniu cebulę aż się zarumieni ( ok 20 minut, w trakcie smażenia posolić), na koniec dodać ocet i cukier, chwilę podsmażyć mieszając aż ocet wyparuje, przełożyć do kaszy.

Buraki pokroić w kostkę, przełożyć do kaszy, dodać koperek i orzechy, zalać pozostałą oliwą, octem, posolić i popieprzyć – dobrze wymieszać, na koniec dodać fetę i delikatnie zmieszać.


Related Posts

Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami

Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami

Sałatka z kaszą pęczak, oliwkami, orzechami, żurawiną i szczypiorkiem, w sosie z dodatkiem miodu, posypana po wierzchu płatkami parmezanu. To typ sałatki, którą uwielbiam jeść zimą i jej wariacje w różnej postaci znajdziecie na blogu. Podstawę stanowi kasza (pęczak sprawdza się świetnie, ale też super […]

Sałatka z brokułami i kaszą quinoa

Sałatka z brokułami i kaszą quinoa

Samo zdrowie – sałataka z brokułami i kaszą quinoa, która jest jedną z najzdrowszych kasz – jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Oprócz tego w sałatce znajdziecie rukolę i prażone pestki a do tego miodowowo-musztardwo-cytrynowy sos. Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Sałatka doskonała […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *