Pieczone buraczki w jogurtowym sosie z tahini

Pieczone buraczki w jogurtowym sosie z tahini

Uwielbiam pieczone buraki- takie przysmalone w piekarniku mają znacznie wiecej smaku niż te gotowane w wodzie. Zwykle piekę je w większych ilościach na zapas, przewocuję w lodówce do 2-3 tygodni  i dodaje do różnych sałatek. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na  sałatki z burakami.

Dziś przepis na genialne pieczone buraki z dodatkiem koperku,cebulki i pysznego sosu jogurtowego z dodatkiem tahini. Buraki pełnią tu główną rolę a dodatki podkreślają ich cudowny, ziemny, skarmelizowany pieczeniem – smak. Pyszne jako dodatek do obiadu, lub samodzielna przekąską.

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 czerwona cebula 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka tahini
  • 150 g jogurtu greckiego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Każdego puraka ponakuwac widelcem, owinąć w folie alumieniową i położyć na blasze do pieczenia. 
Piec ok 50 minut (sprawdzajac widelcem czy są już miękkie), lekko przestudzić, obrać i pokroić na półplasterki.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgdzać oliwę, dodać nasiona kminku i smażyć ok 3 minut – gorącą oliwą polać buraki i wymieszać. Dodać sok z cytryny, cebulę, koperek, posolić i popieprzyć do smaku.
Jogurt wymieszać z tahini, posolić i dodać trochę soku z cytryny.
Podawać buraczki z joguertem – można położyć z boku albo wymieszać razem z burakami.

Przepis pochodzi z książki „Prosto” Yotama Ottolenghiego.


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *