Uwielbiam pieczone buraki- takie przysmalone w piekarniku mają znacznie wiecej smaku niż te gotowane w wodzie. Zwykle piekę je w większych ilościach na zapas, przewocuję w lodówce do 2-3 tygodni i dodaje do różnych sałatek. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na sałatki z burakami.
Dziś przepis na genialne pieczone buraki z dodatkiem koperku,cebulki i pysznego sosu jogurtowego z dodatkiem tahini. Buraki pełnią tu główną rolę a dodatki podkreślają ich cudowny, ziemny, skarmelizowany pieczeniem – smak. Pyszne jako dodatek do obiadu, lub samodzielna przekąską.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka tahini
- 150 g jogurtu greckiego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Każdego puraka ponakuwac widelcem, owinąć w folie alumieniową i położyć na blasze do pieczenia.
Piec ok 50 minut (sprawdzajac widelcem czy są już miękkie), lekko przestudzić, obrać i pokroić na półplasterki.
Cebulę pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgdzać oliwę, dodać nasiona kminku i smażyć ok 3 minut – gorącą oliwą polać buraki i wymieszać. Dodać sok z cytryny, cebulę, koperek, posolić i popieprzyć do smaku.
Jogurt wymieszać z tahini, posolić i dodać trochę soku z cytryny.
Podawać buraczki z joguertem – można położyć z boku albo wymieszać razem z burakami.
Przepis pochodzi z książki „Prosto” Yotama Ottolenghiego.
