Dziś przepis na surówkę z kapusty ale w zupełnie nowej, niestandardowej odsłonie. Powiewu świeżości nadaje jej dodatek kolendry oraz pestek sezamu i słonecznika. Ale prawdziwą gwiazdą tego dania jest sos- na bazie soku z pomarańczy, z dodatkiem miodu, oleju sezamowego i tahini. Obłędna mieszanka smaków, warto spojrzeć na poczciwą kapustę z innej, bardziej ekscytującej strony.
Surówka będzie pasowała do wszelkich dań na nutę azjatycką, doda też rumieńców naszym klasycznym mięsom z grilla.
A dla tradyjonalistów tu bardziej klasyczne podejście do surówki z kapusty :Surówka z kapusty i ogórka , oraz smak jaki znamy z chińskich barów: surówka z kapusty jak u chińczyka
Składniki:
- 1/2 główki średniej kapusty (ok 3 szklanki po pokrojeniu)
- 1 marchewka
- 1 cebulka dymka – biała i zielona część
- garść posiekanej kolendry
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki nasion sezamu
Sos:
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka miodu (albo syropu z agawy)
- 1 łyżka tahini
- 2 łyżki wody
- sól do smaku
Wykonanie:
Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć, przełożyć do miski.
Dodać porwaną kolendrę i posiekaną dymkę.
Na suchej patelni podprażyć pestki, dodać do sałatki.
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i wymieszać potrząsając.
Sosem zalać surówkę, całość wymieszać.