Surówka z kapusty z pomarańczowym sosem z tahini

Surówka z kapusty z pomarańczowym sosem z tahini

Dziś przepis na surówkę z kapusty ale w zupełnie nowej, niestandardowej odsłonie. Powiewu świeżości nadaje jej dodatek kolendry oraz pestek sezamu i słonecznika. Ale prawdziwą gwiazdą tego dania jest sos- na bazie soku z pomarańczy, z dodatkiem miodu, oleju sezamowego i tahini. Obłędna mieszanka smaków, warto spojrzeć na poczciwą kapustę z innej, bardziej ekscytującej strony.

Składniki:

  • 1/2 główki średniej kapusty (ok 3 szklanki po pokrojeniu)
  • 1 marchewka
  • 1 cebulka dymka – biała i zielona część
  • garść posiekanej kolendry
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki nasion sezamu

Sos:

  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu (albo syropu z agawy)
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki wody
  • sól do smaku

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć, przełożyć do miski.
Dodać porwaną kolendrę i posiekaną dymkę.
Na suchej patelni podprażyć pestki, dodać do sałatki.
Wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i wymieszać potrząsając.
Sosem zalać surówkę, całość wymieszać.


Related Posts

Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą. Składniki: 1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)1 ogórek2 […]

Surówka z kapusty jak u chińczyka

Surówka z kapusty jak u chińczyka

Prosta surówka z kapusty w smaku jak ta z chińskich barów – z marchewką i cebulą w zalewie z cukru, octu i oleju. Chociaż w tych sałatkach z barów nie zawsze jest – to ja lubię do niej dodać też trochę natki pietruszki. Idealny dodatek […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *