Sałata z figami, pieczoną cebulką i fetą

Sałata z figami, pieczoną cebulką i fetą

To jest taki czas kiedy media społeczenościowe opanowane są przez figi. Sezon na te pyszne owoce trwa krótko więc wszyscy na hurra robią sałatki i ciasta. Nie mogłam tego przegapić więc dziś moja wersja sałatki z figami, z dodatkiem pieczonej czerwonej cebuli i pistacji, z pysznym kremem balsamicznym.

Dwie porcje

Składniki:

  • 1 rzymska sałata
  • 4 figi
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g sea feta
  • 2 garście pistacji
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Wykonanie:

Czerwoną ceblę pokroić w ósemki, położyć w formie do zapiekania, polać łyżką oliwy, lekko posolić i upiec aż będzie rumiana i miekka, mieszając w międyczasie ( ok 20-30 minut).
Sałatę porwać i ułożyć na dwóch talerzach.
Polać każdą porcę łyżką oliwy, lekko posolić i pomieszać.
Figi pokroić na ćwiartki, ułożyć na sałacie, razem z upieczoną cebulką, pokruszoną fetą.
Polać po wierzchu kremem balsamicznym, posypać pistacjami.


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z dodatkiem imbiru jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, z niewielką ilością składników, żeby pomidory mogły grać […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *