To jest taki czas kiedy media społeczenościowe opanowane są przez figi. Sezon na te pyszne owoce trwa krótko więc wszyscy na hurra robią sałatki i ciasta. Nie mogłam tego przegapić więc dziś moja wersja sałatki z figami, z dodatkiem pieczonej czerwonej cebuli i pistacji, z pysznym kremem balsamicznym.
To rodzaj sałatki, którą można podać na eleganckie spotkanie, wystawną lub romantyczną kolację – pięknie wygląda i doskonale smakuje. Jest przy tym lekka i nieobciążająca, może pełnić rolę przystawki. Przy tym niezwykle prosta, i pracy przy niej bardzo mało. Efekt murowany
A wielbicielom owoców w sałatkach polecam inne też inne przepisy np. sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem, lub sałatka z grillowaną brzoskwinią i serem halloumi.
Dwie porcje
Składniki:
- 1 rzymska sałata
- 4 figi
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oliwy
- 100 g sea feta
- 2 garście pistacji
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- sól
Wykonanie:
Czerwoną ceblę pokroić w ósemki, położyć w formie do zapiekania, polać łyżką oliwy, lekko posolić i upiec aż będzie rumiana i miekka, mieszając w międyczasie ( ok 20-30 minut).
Sałatę porwać i ułożyć na dwóch talerzach.
Polać każdą porcę łyżką oliwy, lekko posolić i pomieszać.
Figi pokroić na ćwiartki, ułożyć na sałacie, razem z upieczoną cebulką, pokruszoną fetą.
Polać po wierzchu kremem balsamicznym, posypać pistacjami.