Sałata z figami, pieczoną cebulką i fetą

Sałata z figami, pieczoną cebulką i fetą

To jest taki czas kiedy media społeczenościowe opanowane są przez figi. Sezon na te pyszne owoce trwa krótko więc wszyscy na hurra robią sałatki i ciasta. Nie mogłam tego przegapić więc dziś moja wersja sałatki z figami, z dodatkiem pieczonej czerwonej cebuli i pistacji, z pysznym kremem balsamicznym.

To rodzaj sałatki, którą można podać na eleganckie spotkanie, wystawną lub romantyczną kolację – pięknie wygląda i doskonale smakuje. Jest przy tym lekka i nieobciążająca, może pełnić rolę przystawki. Przy tym niezwykle prosta, i pracy przy niej bardzo mało. Efekt murowany

A wielbicielom owoców w sałatkach polecam inne też inne przepisy np. sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem, lub sałatka z grillowaną brzoskwinią i serem halloumi.

Dwie porcje

Składniki:

  • 1 rzymska sałata
  • 4 figi
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g sea feta
  • 2 garście pistacji
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

Wykonanie:

Czerwoną ceblę pokroić w ósemki, położyć w formie do zapiekania, polać łyżką oliwy, lekko posolić i upiec aż będzie rumiana i miekka, mieszając w międyczasie ( ok 20-30 minut).
Sałatę porwać i ułożyć na dwóch talerzach.
Polać każdą porcę łyżką oliwy, lekko posolić i pomieszać.
Figi pokroić na ćwiartki, ułożyć na sałacie, razem z upieczoną cebulką, pokruszoną fetą.
Polać po wierzchu kremem balsamicznym, posypać pistacjami.


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *