Dziś sałatka na bazie kuskusu z kurczakiem marynowanym w kuminie i papryce, z dodatkiem pieczonej papryki, smażonego bakłażana, pistacji i kolendry, w sosie z dodatkiem curry. Bardzo udana kompozycja, ale jedząc sałatkę doszłam do wniosku, że super by pasowały jeszcze suszone morele albo śliwki – nadały by fajnej słodyczy. Więc jak je macie to dodajcie:) chociaż bez też całość pyszna.
Wyraźnie widać w tej sałatce marokańskie smaki, nie tylko przez kojarzący się bardzo z tym krajem kuskus, ale też przez przyprawy – kumin, kolendra, papryka. Maroko to kraj w którym byłam dwukrotnie i bardzo chciałabym tam wrócić. Pełen kolorów, chaosu, smaków i doznań. Bardzo intensywny, na pewno nie dla tych co cenią spokój i porządek. Bardzo lubię tamtejszą kuchnię i często ulegam jej wpływom w swoim gotowaniu, szczególnie w daniach jednogarnkowych ale też w sałatkach.
Tamtejsza kuchnia była też inspiracją dla sałatki z kaszy quinoa z papryką i ciecierzycą, w Maroko zamiast komosy ryżowej używa się do niej kuskusu, ale ja lubię zmieniać..
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw- kumin, kolendra – zmielone, słodka papryka
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 200 g suchej kaszy kuskus
- 2 garście pistacji
- 2 łyżki posiekanej kolendry
sos:
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól
Wykonanie:
Kurczaka pokroić na kawałki, podlać 1 łyżeczką oliwy i posypać mieszanką przypraw, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę a najlepiej zostawić na noc.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec aż skórka zczarnieje, przełożyć do pudełka zamykanego.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić je z obu stron i odłożyć na 30 minut. Następnie wytrzeć z niego wodę, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i na dużym ogniu usmażyć bakłażana aż zbrązowieje. Zdjąć z patelni i przełożyć do przestygnięcia, na tej samej patelni usmażyć kurczaka.
Kuskus przełożyć do zamykanego pudełka albo garnka z pokrywką, zalać wrzątkiem – wody ma być drugie tyle nad poziomem kaszy, zakryć i ostawić na 5 minut, następnie odkryć i spulchnić widelcem, przełożyć do miski.
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w paski, dodać do kuskusu razem z kurczakiem i bakłażanem.
W słoiku wymieszać cytrynę z miodem i solą, dodać oliwę, posiekany czosnek i skórkę oraz kurkumę, zakręcić słoik i energicznie wymieszać. Sosem zalać sałatkę, dobrze wymieszać.
Podawać posypane pistacjami i kolendrą.