Kuskus z kurczakiem, pieczoną papryką i bakłażanem w sosie z kurkumą

Kuskus z kurczakiem, pieczoną papryką i bakłażanem w sosie z kurkumą

Dziś sałatka na bazie kuskusu z kurczakiem marynowanym w kuminie i papryce, z dodatkiem pieczonej papryki, smażonego bakłażana, pistacji i kolendry, w sosie z dodatkiem curry. Bardzo udana kompozycja, ale jedząc sałatkę doszłam do wniosku, że  super by pasowały jeszcze suszone morele albo śliwki – nadały by fajnej słodyczy. Więc jak je macie to dodajcie:) chociaż bez też całość pyszna.

Wyraźnie widać w tej sałatce marokańskie smaki, nie tylko przez kojarzący się bardzo z tym krajem kuskus, ale też przez przyprawy – kumin, kolendra, papryka. Maroko to kraj w którym byłam dwukrotnie i bardzo chciałabym tam wrócić. Pełen kolorów, chaosu, smaków i doznań. Bardzo intensywny, na pewno nie dla tych co cenią spokój i porządek. Bardzo lubię tamtejszą kuchnię i często ulegam jej wpływom w swoim gotowaniu, szczególnie w daniach jednogarnkowych ale też w sałatkach.

Tamtejsza  kuchnia  była  też  inspiracją  dla sałatki z kaszy quinoa z papryką i ciecierzycą,  w Maroko  zamiast komosy  ryżowej  używa  się  do  niej  kuskusu,  ale  ja lubię  zmieniać..

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw- kumin, kolendra – zmielone, słodka papryka
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • 200 g suchej kaszy kuskus
  • 2 garście pistacji
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

sos:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól

Wykonanie:

Kurczaka pokroić na kawałki, podlać 1 łyżeczką oliwy i posypać mieszanką przypraw, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę a najlepiej zostawić na noc.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec aż skórka zczarnieje, przełożyć do pudełka zamykanego.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić je z obu stron i odłożyć na 30 minut. Następnie wytrzeć z niego wodę, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i na dużym ogniu usmażyć bakłażana aż zbrązowieje. Zdjąć z patelni i przełożyć do przestygnięcia, na tej samej patelni usmażyć kurczaka.
Kuskus przełożyć do zamykanego pudełka albo garnka z pokrywką, zalać wrzątkiem – wody ma być drugie tyle nad poziomem kaszy, zakryć i ostawić na 5 minut, następnie odkryć i spulchnić widelcem, przełożyć do miski.
Paprykę obrać ze skórki, pokroić w paski, dodać do kuskusu razem z kurczakiem i bakłażanem.
W słoiku wymieszać cytrynę z miodem i solą, dodać oliwę, posiekany czosnek i skórkę oraz kurkumę, zakręcić słoik i energicznie wymieszać. Sosem zalać sałatkę, dobrze wymieszać.
Podawać posypane pistacjami i kolendrą.


Related Posts

Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami

Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami

Sałatka z kaszą pęczak, oliwkami, orzechami, żurawiną i szczypiorkiem, w sosie z dodatkiem miodu, posypana po wierzchu płatkami parmezanu. To typ sałatki, którą uwielbiam jeść zimą i jej wariacje w różnej postaci znajdziecie na blogu. Podstawę stanowi kasza (pęczak sprawdza się świetnie, ale też super […]

Sałatka z brokułami i kaszą quinoa

Sałatka z brokułami i kaszą quinoa

Samo zdrowie – sałataka z brokułami i kaszą quinoa, która jest jedną z najzdrowszych kasz – jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Oprócz tego w sałatce znajdziecie rukolę i prażone pestki a do tego miodowowo-musztardwo-cytrynowy sos. Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Sałatka doskonała […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *