To już klasycznie zimowa sałatkaj. Na bazie pożywnej kaszy pęczak, z pieczonymi warzywami korzeniowymi ( marchewką i pietruszką), które będą nas karmiły całą zimę i z dodatkiem sera feta. To sałatka bardzo konkretna, którą też można zjeść na ciepło po podgrzaniu. To też sałatka niskobudżetowa, przyjazna portfelowi i koszt kilku porcji zamyka się w ok 15 zł. Pospolite warzywa korzeniowe po podpieczeniu z oliwą nabierają słodkawego i głębokiego smaku. Sos z dodatkiem miodu i natka pietruszki dopełniają całości.
Zimą uwielbiam właśnie takie sałatki gdzie kasze stanowią pożywną bazę, a dodatki można modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Szczególnie jednak lubię dodawać teraz warzywa pieczone do sałatek z kaszami, z dwóch powodów- zimą są dla organizmu lepszą opcją ( surowe schładzają organizm, więc są lepsze w ciepłych miesiącach) i poza tym taką sałatkę można podgrzać i zjeść na ciepło.
Pęczak jest mało popularną kaszą, a stanowi świetną bazę do sałatek, tu znajdziecie więcej przepisów na sałatki z pęczakiem
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak (przed ugotowaniem)
- 4-5 marchewek
- 2 pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy, sól
- 100 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sos:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w słupki, wymieszać z oliwą i solą, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, Piec ok 25 minut, mieszając od czasu do czasu, dodać posiekany czosnek, wymieszać i piec kolejne 10 minut.
Pęczak ugotować zgodnie z instrukcją zostawić od przestygnięcia.
Składniki sosu wymieszać w słoiku.
Warzywa przełożyć do pęczaku, dodać sos zmieszać.
Dodać pokruszoną fetę i natkę pietruszki, zmieszać delikatnie i podawać.