Pęczak z pieczonymi warzywami i fetą

Pęczak z pieczonymi warzywami i fetą

To już klasycznie zimowa sałatkaj. Na bazie pożywnej kaszy pęczak, z pieczonymi warzywami korzeniowymi ( marchewką i pietruszką), które będą nas karmiły całą zimę i z dodatkiem sera feta. To sałatka bardzo konkretna, którą też można zjeść na ciepło po podgrzaniu. To też sałatka niskobudżetowa, przyjazna portfelowi i koszt kilku porcji zamyka się w ok 15 zł. Pospolite warzywa korzeniowe po podpieczeniu z oliwą nabierają słodkawego i głębokiego smaku. Sos z dodatkiem miodu i natka pietruszki dopełniają całości.

Zimą uwielbiam właśnie takie sałatki gdzie kasze stanowią pożywną bazę, a dodatki można modyfikować w zależności od zawartości lodówki. Szczególnie jednak lubię dodawać teraz warzywa pieczone do sałatek z kaszami, z dwóch powodów- zimą są dla organizmu lepszą opcją ( surowe schładzają organizm, więc są lepsze w ciepłych miesiącach) i poza tym taką sałatkę można podgrzać i zjeść na ciepło.

Pęczak jest mało popularną kaszą, a stanowi świetną bazę do sałatek, tu znajdziecie więcej przepisów na sałatki z pęczakiem

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak (przed ugotowaniem)
  • 4-5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy, sól
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sos:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w słupki, wymieszać z oliwą i solą, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni,  Piec ok 25 minut, mieszając od czasu do czasu, dodać posiekany czosnek, wymieszać i piec kolejne 10 minut.
Pęczak ugotować zgodnie z instrukcją zostawić od przestygnięcia.
Składniki sosu wymieszać w słoiku.
Warzywa przełożyć do pęczaku, dodać sos zmieszać.
Dodać pokruszoną fetę i natkę pietruszki, zmieszać delikatnie i podawać.


Related Posts

Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami

Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami

Sałatka z kaszą pęczak, oliwkami, orzechami, żurawiną i szczypiorkiem, w sosie z dodatkiem miodu, posypana po wierzchu płatkami parmezanu. To typ sałatki, którą uwielbiam jeść zimą i jej wariacje w różnej postaci znajdziecie na blogu. Podstawę stanowi kasza (pęczak sprawdza się świetnie, ale też super […]

Sałatka z brokułami i kaszą quinoa

Sałatka z brokułami i kaszą quinoa

Samo zdrowie – sałataka z brokułami i kaszą quinoa, która jest jedną z najzdrowszych kasz – jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Oprócz tego w sałatce znajdziecie rukolę i prażone pestki a do tego miodowowo-musztardwo-cytrynowy sos. Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Sałatka doskonała […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.