Czy piekliście kiedyś ciecierzycę? Obtoczona w przyprawach i oliwie i następnie upieczona na chrupiąco jest doskonałą i wciągającą przekąską, zdrowszą alternatywą do klasycznych, niezdrowych przegryzajek. Świetnie się w tej postaci sprawdzi jako przegryzajka na wieczór filmowy lub na imprezie. Można ją też dodać zamiast grzanek do zupy, posypać rożne dania ( jak np curry) lub dodać do sałatek – jako chrupiąca posypka na wierzchu lub jako jeden z podstawowych składników.
U mnie dziś pieczona ciecierzyca w tej ostatniej roli czyli jako podsawa pożywnej sałatki. Sałatka z pieczonej ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i pestek słonecznika w bazyliowym sosie – swietnie sprawdzi się jako danie na wynos.
A tutaj sporo sałatek z ciecierzycą w wersji bez pieczenia. Te strączki świetnie się sprawdzają w rożnych kombinacjach.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy w zalewie
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw – mielony kumin, papryka i kurkuma
- dwie garście nasion słonecznika
- 2 łyżki posiekanej dymki ( szczypiorku)
- ok 10 suszonych pomidorów
- 100 g czarnych oliwek
sos:
- 4 łyżki oliwy ( może być z pomidorów)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- duża garść liści bazylii
- 1/2 łyżeczki miodu albo syropu z agawy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę opłukać i odsączyć na sitku a następnie wyłożyć na papier do pieczenia i wytrzeć, zostawić do przeschnięcia. Przełożyć do miski, dodać oliwę i mieszankę przypraw, posolić, wymieszać. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić ciecierzycę, piec 40 minut, mieszając co jakiś czas.
Pomidory i oliwki posiekać lekko, słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Składniki sosu zmiksować
Ciecierzycę przełożyć do miski, dodać pomidory, oliwki, słonecznik i posiekaną dymkę. Przelać sos i dobrze wymieszać.