Dziś samo zdrowie- sałatka brokułowa z ciecierzyca, marchewką i rodzynkami w sosie z dodatkiem curry. Ciekawym twistem w tej sałatce jest to, że brokuły są surowe, więc można powiedzieć, że to nawet surówka, gdyby nie to, że ciecierzyca jest oczywiście gotowana. Drobno pokrojone brokuły, w tej sałatce świetnie się sprawdzają, zachowuję wszystkie witaminy i substancje odżywcze i przyjemnie chrupią. Ciecierzyca to element białkowy, któty czyni tę sałatkę pożywiejszą, do tego rodzynki dla słodkości i sos z dodatkiem curry i pasty tahini.
Sałatka jest dietetyczna, a dzięki ciecierzycy która zapełnia, i surowych warzyw, które wymagają dłuższego gryzienia, miska takiej sałatki skutecznie zapełnia brzuch. Polecam nie tylko osobom trzymającym dietę, ale wszystkim którzy stawiają na zdrowe jedzenie. Jeżeli miód zastąpicie syropem z agawy to będzie to też sałatka wegańska. Świetna na wynos, dobrze trzyma fason nawet po długim przechowywaniu ( i potrząsaniu w torbie:).
A tu więcej przepisów na sałątki i surówki z brokułami
SAŁATKA BROKUŁOWA Z CIECIERZYCĄ W SOSIE CURRY
SKŁADNIKI:
- 1 mały brokuł
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duża marchewka
- 1/2 czerwonej cebuli
- dwie garście rodzynek
- pół pęczka koperku
- garść posiekanej kolendry (opcjonalnie)
- SOS:
- 2 łyżki tahini
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka miodu alob syropy z agawy
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku drobo posiekany
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
WYKONANIE:
Brokuła umyć, odkroić łodygę i oddzielić różyczki. Różyczki posiekać, łodygę obrać i zetrzeć na tarce.
Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, ciecierzyce odsączyć z płynu.
Do miski przełożyć składniki sałatki.
W słoiczku wymieszać na gładko wszystkie składniki sałatki. Zalać sosem sałatkę i odstawić do lodówki, żeby wszystkie składniki się przegryzły.