Quinoa z grillowaną papryką, cukinią i serem halloumi

Quinoa z grillowaną papryką, cukinią i serem halloumi

Lato to najlepszy czas dla sałtakożerców – stragany i półki sklepowe uginają się pod warzywami i owocami, w domowych ogródkach przekleństwo urodzaju. Wystarczy wrzucić kilka prostych warzyw na talerz, do tego jakaś kasa czy strączki i mamy boskie danie. A jak jeszcze te warzywa trochę przygrillujemy to wydobywamy drugi poziom smaku. Taka jest ta sałatka – cukinia i papryka zostały zgrillowane, jako podłoże posłużyła kasza quinoa ( można ją zastąpić każdą inną kaszą) i do tego słonawy ser halloumi. Tak najbardziej lubię jeść latem.

Quinoa (zwana komosą ryżową) to jedna z najzdrowszych kasz, pełna witamin i składników mineralnych. Odpowiednia dla osób a diecie bezglutenowej, a także dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Tu znajdziecie więcej przepisów na sałatki z kaszą quinoa

Składniki (2 porcje) :

  • 1/2 suchej kaszy quinoa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 średnia cukinia
  • 1 papryka
  • dwie garście pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 200 g sera halloumi

Wykonanie:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na sypko, spulchnić widelcem, dodać 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paski, wymieszać w misce z solą i 2 łyżkami oliwy. Usmażyć na patelni grillowej, z obu stron aż cukinia będzie w paski a papryka zmięknie i będzie miała podpaloną skórkę.

Cukinie przełożyć do miski, paprykę drobniej pokroić i dodać do cukinii, dodać pozostałą łyżkę oliwy i ocet, posiekany czosnek, posolić i popieprzyć, odstawić do ostygnięcia.

Pomidorki przekroić na pół, natkę posiekać – dodać do lekko przestudzonych warzyw i wymieszać.

Ser pokroić w plasterki, zgrillować na patelni.

Na talerzach rozłożyć kaszę, na to warzywa i na wierzch ser zgrillowany.

sałatka-quinoa-cukinia-papryka-halloumi

Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami

Sałatka z kaszą pęczak i oliwkami

Sałatka z kaszą pęczak, oliwkami, orzechami, żurawiną i szczypiorkiem, w sosie z dodatkiem miodu, posypana po wierzchu płatkami parmezanu. To typ sałatki, którą uwielbiam jeść zimą i jej wariacje w różnej postaci znajdziecie na blogu. Podstawę stanowi kasza (pęczak sprawdza się świetnie, ale też super […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *