Lato to najlepszy czas dla sałtakożerców – stragany i półki sklepowe uginają się pod warzywami i owocami, w domowych ogródkach przekleństwo urodzaju. Wystarczy wrzucić kilka prostych warzyw na talerz, do tego jakaś kasa czy strączki i mamy boskie danie. A jak jeszcze te warzywa trochę przygrillujemy to wydobywamy drugi poziom smaku. Taka jest ta sałatka – cukinia i papryka zostały zgrillowane, jako podłoże posłużyła kasza quinoa ( można ją zastąpić każdą inną kaszą) i do tego słonawy ser halloumi. Tak najbardziej lubię jeść latem.
Quinoa (zwana komosą ryżową) to jedna z najzdrowszych kasz, pełna witamin i składników mineralnych. Odpowiednia dla osób a diecie bezglutenowej, a także dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Tu znajdziecie więcej przepisów na sałatki z kaszą quinoa
Składniki (2 porcje) :
- 1/2 suchej kaszy quinoa
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 średnia cukinia
- 1 papryka
- dwie garście pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 posiekany ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 200 g sera halloumi
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na sypko, spulchnić widelcem, dodać 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Cukinię pokroić w plasterki, paprykę w paski, wymieszać w misce z solą i 2 łyżkami oliwy. Usmażyć na patelni grillowej, z obu stron aż cukinia będzie w paski a papryka zmięknie i będzie miała podpaloną skórkę.
Cukinie przełożyć do miski, paprykę drobniej pokroić i dodać do cukinii, dodać pozostałą łyżkę oliwy i ocet, posiekany czosnek, posolić i popieprzyć, odstawić do ostygnięcia.
Pomidorki przekroić na pół, natkę posiekać – dodać do lekko przestudzonych warzyw i wymieszać.
Ser pokroić w plasterki, zgrillować na patelni.
Na talerzach rozłożyć kaszę, na to warzywa i na wierzch ser zgrillowany.