Bardzo lekka i orzeźwiająca sałata z jarmużem z dodatkiem tofu, ogórka i pestek słonecznika w słodko kwaśnym sosie z octu ryżowego z miodem. Zdrowie lekkość i smak.
Surowy jarmuż może się wydawać lekko kontrowersyjny, ale jak chcecie go jeść na surowo to oczywiście trzeba go pozbawić wszystkich twardych łodyg, a pozostałe liście wymasować w rękach tak, żeby zmiękkły. Sałatka świetna na lekką kolację albo lunch. Świetnie sprawdzi się w letnie, gorące miesiące bo jest ochładzająca.
SKŁADNIKI
- ok 150 g (1 i 1/2 kubka) posiekanego jarmużu, pozbawionego wszystkich twardych łodyżek
- 1 długi ogórek
- 1 opakowanie tofu (ok 250-300 g)
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- SOS
- 2 łyżki oliwy
- 5 łyżek octu ryżowego
- 1 łyzka soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chilli
WYKONANIE
Jarmuż przełożyć do miski, liście w rękach ugnieść (wymasować) przez ok minutę.
Ogórek obrać, przekroić na pół, wydrążyć nasiona a następnie pokroić w plasterki, tofu pokroić w kostkę – dodać do jarmużu.
Słonecznik lekko uprażyć na patelni i przełożyć do reszty składników.
W słoiku wymieszać wszystkie składniki sosu ( aż miód się całkowicie rozpuści), zalać sałatkę i wymieszać.
Tu więcej przepisów na sałatki z jarmużem