Soczewicowa sałatka z oliwkami (czarnymi i zielonymi), suszonymi pomidorami i nadającym rześkości, ogórkiem. Z dużą ilością natki pietruszki, dla koloru i dawki witaminy C, w sosie midowo-octowym. Sałatka, którą można zajadać bez wyżeczeń ale która syci no i smakuje. To typ sałatki, którą dobrze zaopatrzona gospodyni może zrobić od reki bo wszystkie składniki ma w lodówce/spiżarce, a jak nie ma to łatwo może ten przepis zaadoptować do tego co ma. Soczewicę w tym przypadku brązową, możecie zastąpić zieloną, oliwki i suszone pomidory zamienić na inne słoiczkowe dobra np kapary, grzybki, zamiast ogórka wykorzystać inne świeże warzywo- paprykę czy pomidora. Świetnie się przechowuje, i postanie trochę w lodówce tylko dobrze jej zrobi.
Jeżeli lubicie brązową soczewicę tu przepisy na inne sałatki z wykorzystaniem brązowej soczewicy. A tu przepisy na sałatki z soczewicą zieloną które też możecie zrobić w wersji z brązową i odwrotnie.
Soczewicowa sałatka z oliwkami i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI:
- 200 g brązowej soczewicy
- 2/3 szklanki oliwek ( zielonych i/lub czarnych)
- ok 10 suszonych pomidorów
- 1 ogórek
- 1/2 połowy czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy ( można użyć oleju po pomidorach)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki octu jasnego winnego
- sól pieprz
WYKONANIE
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją, ostudzić.
Oliwki i suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki, ogórek pokroić w kosteczkę – przełożyć do soczewicy.
Cebulę drobno posiekać. Dodać do reszty składników z natką.
W słoiku wymieszać miód z musztardą, octem, pieprzem i solą. Dodać oliwę, zakręcić słoik i mocno zmieszać. Zalać sałatkę, wymieszać dokładnie i wstawić na minimum godzinę do lodówki.