Soczewicowa sałatka z oliwkami i suszonymi pomidorami

Soczewicowa sałatka z oliwkami i suszonymi pomidorami

Soczewicowa sałatka z oliwkami (czarnymi i zielonymi), suszonymi pomidorami i nadającym rześkości, ogórkiem. Z dużą ilością natki pietruszki, dla koloru i dawki witaminy C, w sosie midowo-octowym. Sałatka, którą można zajadać bez wyżeczeń ale która syci no i smakuje. To typ sałatki, którą dobrze zaopatrzona gospodyni może zrobić od reki bo wszystkie składniki ma w lodówce/spiżarce, a jak nie ma to łatwo może ten przepis  zaadoptować do tego co ma. Soczewicę w tym przypadku brązową, możecie zastąpić zieloną, oliwki i suszone pomidory zamienić na inne słoiczkowe dobra np kapary, grzybki, zamiast ogórka wykorzystać inne świeże warzywo- paprykę czy pomidora. Świetnie się przechowuje, i postanie trochę w lodówce tylko dobrze jej zrobi.

Jeżeli lubicie brązową soczewicę tu przepisy na inne  sałatki z wykorzystaniem brązowej soczewicy. A tu przepisy na sałatki z soczewicą zieloną  które też możecie zrobić w wersji z brązową i odwrotnie.

Soczewicowa sałatka z oliwkami i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

  • 200 g brązowej soczewicy
  • 2/3 szklanki oliwek ( zielonych i/lub czarnych)
  • ok 10 suszonych pomidorów
  • 1 ogórek
  • 1/2 połowy czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy ( można użyć oleju po pomidorach)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżeczki octu jasnego winnego
  • sól pieprz

WYKONANIE

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją, ostudzić.

Oliwki i suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałki, ogórek pokroić w kosteczkę – przełożyć do soczewicy.

Cebulę drobno posiekać. Dodać do reszty składników z natką.

W słoiku wymieszać miód z musztardą, octem, pieprzem i solą. Dodać oliwę, zakręcić słoik i mocno zmieszać. Zalać sałatkę, wymieszać dokładnie i wstawić na minimum godzinę do lodówki.

sałatka-soczewica-oliwki-suszone-pomidory


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *