Sałatka z marynowanym tofu

Sałatka z marynowanym tofu

Dziś mam dla Was azjatyckie smaczki- prosta sałatka z marynowanym tofu. Prosta bo małoskładnikowa- mix sałat, marchewka i tofu. Ale jednocześnie bardzo elegancka i nieszablonowa a to dzięki wyjątkowemu smaku tofu, kótre uprzednio spędziło noc kąpiąc się w marynacie z sosu sojowego i słodkiego sosu chilli, z dodatkiem czosnku i miodu. Samo tofu, chociaż bardzo zdrowe ( tofu jest bogate w białko, wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów,i regulują poziom cholesterolu) jest w smaku dośc mdłe i nijakie. Jednak dobra marynata nada mu wspaniałego smaku, bo tofu świetnie wchłania smaki z marynaty.

Sałatka jest elegancka i świetnie sprawdzi się jako przystawka na obiedzie albo lekki lunch. Jest też bardzo prosta i szybka w przygotowniu- trzeba pamiętać żeby zamarynować tofu wcześniej ( najlepiej zostawić na noc w lodówce) i potem przed podaniem sałatę i marchewkę mieszamy z sosem a tofu szybko podsmażamy na patelni i podajemy.

A dla wielbicieli tofu tu więcej przepisów na sałatki z tofu

sałatka-z-marynowanym-tofu

Sałatka z marynowanym tofu

Składniki na 2 porcje:

  • opakowanie mixu sałat
  • 1 duża marchewka
  • 1 naturalne tofu
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 lyżki posiekanego szczypiorku
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 ząbek miodu
  • sól
  • SOS DO SAŁATY
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżka sosu sojowego

Wykonanie;

Tofu owinąć w 2 warstwy ręcznika papierowego, położyć na nim talerz i docisnąć czymś ciężkim np słoikiem, żeby odsączyć wilgość, zostawić tak na ok 15 minut.

Składniki marynaty wymieszać.

Tofu pociąć w podłużne paski, oboczyć w marynacie i wstawić do lodówki – najlepiej na noc a minimum na godzinę. Tofu w tym czasie warto obrócić ze dwa razy żeby wszystkie kawałki się dobrze zamarynowały.

Przed podaniem:

Wymieszać sos do sałaty, w misce umieścić sałatę i startą marchewkę, wymieszać z sosem i rozłożyć na talerze.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć tofu ( zachować marynatę) i obsmażyć tofu z dwóch stron ( uwaga będzie pryskać). Na koniec dodać marynatę i chwilę podsmażyć żeby okleiła dodatkowo kawałki tofu.

Tofu wyłożyć na sałacie, posypać szczypiorkiem i sezamem.

sałatka-z-marynowanym-tofu

 


Related Posts

Sałatka z truskawkami i kozim serem

Sałatka z truskawkami i kozim serem

Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i karmelizowanymi orzechami. Lekka, letnia, sezonowa i bombowa w smaku. Podstawą sałatki jest rukola, której lekko gorzki smak świetnie się komponuje ze słodką, soczystą truskawką. Zarówno rukola jak też truskawki bardzo się lubią […]

Sałata z jajkiem, łososiem i avocado

Sałata z jajkiem, łososiem i avocado

Lekka, wiosenna sałatka, która doskonale będzie się prezentowała na wielkanocnym stole. Sałata z jajkiem, łososiem i avocado w jogurtowo-majonezowym sosie z dodatkiem kaparów i szczypiorku. Wygląda pięknie, smakuje wybornie i dostarcza wiele zdrowych tłuszczy (ryba i łosoś). Warto świąteczny stół, pełen zwykle cieżkich dań (mięs, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.