Dziś sałatka z makaronu soba, z dodatkiem marchewki i papryki, w sosie na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, oleju sezamowego i imbiru, posypana szczypiorkiem i uprażonymi orzeszkami. Lekko, azjatycko, zdrowo. Najważniejszym składnikiem tej sałatki jest oczywiście azjatycki makaorn soba, którego warto polubić, bo ma dobry skład (jest na bazie mąki gryczanej więc jest dobry dla osób na diecie bezglutenowej) i kapitalny smak – lekko orzechowy.
Ja uwielbiam słatki na jego bazie, co prawda tu na blogu jest to pierwszy przepis na sałatkę z tym makaronem, ale na moim drugim blogu znajdziecie dwie super sałatki – moja ulubiona sałatka z soba, mango o bakłażanem, prawdziwa petarda i idealna na letni lunch sałatka z makaronu soba z ziołami i pestkami.
A jak lubicie takie azjatyckie sałatki z makaronem to polecam też sałatkę z makaronu ryżowego z kapustą i sosem orzechowym .
Sałatka z makaronu soba z marchewką, papryką i ogórkiem
Składniki:
- 250 g makaronu soba
- 1 papryka
- 2 marchewki
- dymka
- 1/2 długiego ogórka
- garsć nasion sezamu
- dwie garście orzeszków ziemnych
- SOS
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- kawałek startego imbiru ( łyżeczka po starciu)
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy
- 1 łyżeczka sosu chilli (sambal oelek, sriracha albo inny)
Wykonanie:
Składniki sosu wymieszać w słoiczku.
Ogórka obrać i pokroić w półplasterki, posolić i odstawić na sitko.
Makaron soba ugotować zgodnie z instrukcją. Odsączyć, polać 1 łyżką oleju, wymieszać i przestudzić.
Paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchewką obrać i pokroić w cienkie słupki, dymkę posiekać. Warzywa przełożyć do makaronu , zalać sosem i wymieszać.
Podawać posypane nasionami i prażonymi orzeszkami.