Koreańskie ogórki na ostro to jedna z moich ulubionych sałatek a właściwie surówek, którą robię dosyć często bo świetnie pasuje do wszystkich azjatyckich dań, oraz sprawdza się także jako szybka, lekka i małokaloryczna przekąska. Smak naszych pospolitych ogórków zamarynowanych w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, koreańskich płatków chilli (gochugaru), oleju sezamowego i octu ryżowego jest naprawdę wyjątkowy.
Jeżeli nie macie koreańskiej przyprawy gochugaru to możecie zastąpić ją po prostu płatkami chilli, ale zdecydowanie, bardzo i mocno zachętam do zakupienia tej przyprawy bo to właśnie ona nadaje sałatce wyjątkowy smak. Przyprawę tę wykorzystacie do różnego rodzaju azjatyckich dań, a jak lubicie kimchi to jest ona nieodłącznym składnikiem tej ostrej, marynowanej kapustki. Warto ją mieć w domu!
Do dań azjatyckich polecam też bardzo klasyczną surówkę z kapusty jak y chińczyka
Koreańskie ogórki na ostro
Składniki:
- 5-6 ogórków gruntowych albo ok 1 i 1/2 ogórka szklarniowego
- pół pęczka posiekanej dymki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki koreańskich płatków chilli ( gochugaru)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki sezamu
Wykonanie:
Ogórek pokroić w grubsze plasterki lub półplasterki.
Dymkę posiekać czosnek rozgnieść przez praskę albo drobno posiekać. W pojemniku zamykanym wymieszać wszystkie składniki sosu, potrząsając pojemnikiem, żeby cukier się rozpuścił, dodać ogórki i dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki na minimum 1 h.