Koreańskie ogórki na ostro

Koreańskie ogórki na ostro

Koreańskie ogórki na ostro to jedna z moich ulubionych sałatek a właściwie surówek, którą robię dosyć często bo świetnie pasuje do wszystkich azjatyckich dań, oraz sprawdza się także jako szybka, lekka i małokaloryczna przekąska. Smak naszych pospolitych ogórków zamarynowanych w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, koreańskich płatków chilli (gochugaru), oleju sezamowego i octu ryżowego jest naprawdę wyjątkowy.

Jeżeli nie macie koreańskiej przyprawy gochugaru to możecie zastąpić ją po prostu płatkami chilli, ale zdecydowanie, bardzo i mocno zachętam do zakupienia tej przyprawy bo to właśnie ona nadaje sałatce wyjątkowy smak. Przyprawę tę wykorzystacie do różnego rodzaju azjatyckich dań, a jak lubicie kimchi to jest ona nieodłącznym składnikiem tej ostrej, marynowanej kapustki. Warto ją mieć w domu!

Do dań azjatyckich polecam też bardzo klasyczną surówkę z kapusty jak y chińczyka

Koreańskie ogórki na ostro

Składniki:

  • 5-6 ogórków gruntowych albo ok 1 i 1/2 ogórka szklarniowego
  • pół pęczka posiekanej dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki koreańskich płatków chilli ( gochugaru)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sezamu

Wykonanie:

Ogórek pokroić w grubsze plasterki lub półplasterki.

Dymkę posiekać czosnek rozgnieść przez praskę albo drobno posiekać. W pojemniku zamykanym wymieszać wszystkie składniki sosu, potrząsając pojemnikiem, żeby cukier się rozpuścił, dodać ogórki i dokładnie wymieszać.

Wstawić do lodówki na minimum 1 h.

koreańskie-ogórki-na-ostr


Related Posts

Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą. Składniki: 1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)1 ogórek2 […]

Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Surówka z kalarepy i rzodkiewki

Dziś coś lekkiego, orzeźwiającego i do pochrupania – surówka z kalarepy i rzodkiewki w jogurtowo-cytrynowym sosie. Kalarepka pocięta jest na cienkie pałeczki a rzodkiewka w plasterki -właściwie tylko dwa składniki, ale zdecydowanym sekretem i królem tego przepisu jest sos – mocno cytrynowy dzięki sokowi i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *