Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i karmelizowanymi orzechami. Lekka, letnia, sezonowa i bombowa w smaku. Podstawą sałatki jest rukola, której lekko gorzki smak świetnie się komponuje ze słodką, soczystą truskawką. Zarówno rukola jak też truskawki bardzo się lubią z kozim serem, który smakowo świetnie się wpasowuje w ten zestaw. Wszystko zwieńczone jest chrupiącymi, karmelizowanymi, włoskimi orzechami. Razem, te zaledwie 5 składników tworzy doskonałą, zrównoważoną kompozycję smakową, która zadowoli nawet bardzo wyrafinowanego smakosza. A do tego prosty sos z dodatkiem octu balsamicznego, miodu i musztardy. Koniecznie spróbujcie!
A jak spodoba się Wam dodatek truskawki do sałatek to bardzo też polecam tę sałątkę z serem pleśniowym i pomidorami, gdzie truskawka wchodzi w skład sosu.
Sałatka z truskawkami i kozim serem z dodatkiem karmelizowanych orzechów
Składniki na 4 porcje:
- 4 duże garście rukoli
- ok 14-15 truskawek pokrojonych w plasterki
- 200 g kosziego sera, pokruszonego
- ORZECHY
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- SOS
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/5 szklanki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Orzechy- na suchej patelni lekko uprażyć orzechy, następnie dodać masło, cukier i sól, wymieszać dobrze, żeby cukier się rozpuścił, połączył z masłem i oblepił orzechy. Przełożyć na talerz, żeby wystygły.
W słoiku wymieszać ocet balsamiczny z miodem, musztardą i solą, na koniec dodać oliwę, zakręcić słoik i dobrze wymieszać sos.
Do miski przełożyć rukolę i truskawki, zalać sosem i delikatnie wymieszać, wyłożyć na talerze, posypać serem i orzechami.