Sałatka z chrupiącym boczkiem, avocado i pomidorkami na bazie sałaty. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się w różnych sytuacjach. Będzie świetna jako przystawka przed głównym daniem, albo na imprezie na szwedzkim stole.Z dodatkiem grzanki może stanowić obiad lub lunch na wynos. Możecie też dodać do niej jajko w koszulce i stanie się eleganckim śniadaniem na specjalne okazje. Dobrze też sprawdzi się na świątecznym stole a Wielkanoc już blisko.
Tu więcej pomysłów na sałatki z boczkiem – sałatka z pieczonymi ziemniakami, groszkiem i boczkiem, sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem
A tu kilka pomysłów na sałtaki, ktore sprawdzą się na wielkanocnym stole – sałatka z łososiem, avocado i jajkiem, ziemniaczana sałatka z burakami, łososiem i jajkiem w sosie z avocado
Sałatka z boczkiem i avocado
Składniki (2 porcje):
- mieszanka sałat 120 g
- 100 g boczku w plasterkach
- 1 avocado
- 2 garście pomidorków cherry
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- SOS
- 1 łyżeczka sosu z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy dijon z ziarnkami gorczycy
- 1/2 łyżczki miodu
- 2 łyżki oliwy
- sól,pieprz
Wykonanie:
Sałatę ( jeżeli jest taka koniczność) umyć, wysuszyć i przełożyć do miski.
Boczek usmażyć na patelni aż będzie chrupiący, odłożyć na ręcznik papierowy.
Pomidorki pokroić na połówki. Szczypiorek posiekać.
W słoiczku umieścić sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz, wymieszać łyżeczką, dodac oliwę, zakręcić słoik i energicznie wymieszać.
Avocado pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny (żeby nie ściemniało).
Do miski z satatą przełożyć pomidorki, avocado i szczypiorek, zalać sosem i wymieszać. Wyłożyć na dwa talerze. Na wierzchu ułożyć pokruszony boczek.