Sałatka na bazie kaszy quinoa, z dodatkiem avocado, fasoli, papryki i czerwonej cebuli, w sosie limonkowym z miodem.
Nie da się tu ukryć inspiracji meksykańskich:) Wymyśliłam sobie takie smaki i zrealizowałam z tego co było w lodówce i kuchennych szafkach. Niestety nie miałam czerwonej fasoli, która by się tu lepiej sprawdziła więc dodałam białą. Gdybym miała zrobić wersję idealną to znalazłaby się tam też kolendra, ale jej też nie miałam i musiała sobie poradzić natka pietruszki.
Dodatki jak widać możecie zmieniać ale na pewno warto zachować tu jako bazę kaszę quinoa. Kasza ta, zwana „złotem inków’ wywodzi się z Ameryki Południowej, i jest nie tylko smaczna ale też bardzo zdrowa. Bogata w białko, kwasy omega 3. minerały jest też bezglutenowa i polecana osobom na diecie. Warto włączyć ją do codziennego menu.
A tu więcej pomysłów na wykorzystanie kaszy quinoa w sałatkach:
Sałatka z batatami, kaszą quinoa i szpinakiem
Sałatka z brokułami i kaszą quinoa
Sałatka z komosy ryżowej z burakami w pomarańczowym sosie
Sałatka z kaszy quinoa z fasolą, papryką i avocado
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy quinoa
- 1 papryka
- 1 avocado
- 1 puszka fasoli (czerwonej albo białej)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- SOS
- 1 łyżka soku z limonki
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, spulchnić i odstawić do przestygnięcia.
Cebulę drobno posiekać, paprykę i avocado pokroić w kostkę, fasolę odsączyć.
Przełożyć składniki sałatki do miski, dodać natkę.
W słoiczku wymieszać sos, zalać sałatkę, dobrze wymieszać.