Dziś trochę marokańskich smaków i klimatów – sałatka z kuskusem, ciecierzycą i marchewką, z dodatkiem pomidorków i żurawiny, w ostro-słodkim sosie z dodatkiem cynamonu. Dodałam do niej natkę pietruszki ale doskonale też sprawdzi się kolendra. Marchewka w tej sałatce jest starta na spilarizerze do warzyw i dzięki temu ma kształt spiralek, ale możecie ją zetrzeć na tarce, zwykłej obieraczce do warzyw lub pokroić w drobne słupki.
To rodzaj sałatki, która sprawdzi się na lunch do pudełka czy słoika, bo jest bardzo pożywna i wytrzymała – podróż poza lodówką jej nie zaszkodzi. Można ją spokojnie przechować w lodówce przez kilka dni i nie straci (a wręcz zyska) na smaku ani na formie. Sprawdzi się też na imprezie.
A jak lubicie kuskus to zachęcam też do wypróbowania innych przepisów na sałatki z tą kaszą, np. sałatka z kuskusem, kurczakiem i bakłażanem , Sałatka z kuskusem, suszoną śliwką i ciecierzycą
Sałatka z kuskusem, ciecierzycą i marchewką
Składniki:
- 100 g suchej kaszy kuskus
- puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 duża marchewka
- 200 g pomidorków cherry
- garść żurawin
- 1/2 czerwonej cebuli
- pół pęczka natki pietruszki albo kolendry
- SOS
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oliwy
- sok i skórka z połowy cytryny
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- sól
Wykonanie:
Kuskus przełożyć do pojemnika z przykrywką, lekko posolić zalać gorącą wodą tak żeby wystawała ok 1 cm powyżej kaszy i zostawić na kilka minut. Następnie spulchnić widelcem, przełożyć do miski.
Marchewki zetrzeć na spiralizerze albo na tarce lub za pomocą obieraczki w cienkie paseczki, ciecierzycę odsączyć, pomidorki przekroić na pół , cebulę pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do kaszy, dodać posiekaną natkę i żyrawinę.
Składniki sosu wymieszać w słoiku, zalać sałatkę, wymieszać.
Najlepiej przed podaniem jak postoi z godzinę w lodówce, żeby się smaki przegryzły.