Sałatka fasolowa z brokułami i cukinią – bardzo prosta, z małą ilością składników ale jednocześnie wyjątkowa dzięki sosowi na bazie rozpuszczonego masła z czosnkiem i kaparami. Ten sos naprawdę robi robotę i świetnie pasuje do fasoli.
Sałatka, którą lubię jeść na ciepło, zaraz po przygotowaniu ale na zimno też będzie dobra.Sprawdzi się świetnie jako lunch na wynos, do pudełka.
Generalnie mówi się, że sałatki są lepsze latem ale niespecjalnie sprawdzają się zimą, kiedy organizm potrzebuje się rozgrzać i dlatego lepiej się sprawdzą ciepłe, kaloryczne dania. Tymczasem sałatki mogą dostarczać kalorie i wszystkie składniki potrzebne żeby zjeść pełnowartościowy posiłek, no i na pewno część z nich można zjeść na ciepło. A tu kilka przepisów na inne sałatki, które można zjeść na ciepło, i będą stanowiły świetny obiad, nawet w zimę : sałatka ziemniaczana z kiełbasą, sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami w pesto, sałatka z pęczakiem i piecoznymi warzywami.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli)
- garść liści bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki kaparów
- sok i skórka z połowy cytryny
- sól
Wykonanie:
Przygotować sos – w moździerzu rozgnieść czosnek z kaparami. W małym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek i kapary, chwilę smażyć (ok 3 minuty) zdjąć z ognia, dodać sok i skórkę z cytryny, posolić i odstawić.
W garnku zagrzać wodę, wrzucić brokuły i gotować kilka minut, muszą być lekko twardawe, oduczyć na sitku.
Cukinię pokroić na plasterki lub półplasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię i na dużym ogniu obsmażyć aż zacznie brązowieć, dodać brokuły, chwilę smażyć z cukinią, dodać fasolę i chwilę ją zagrzać. Warzywa przełożyć do miski, zalać maślanym sosem, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, dodać liście bazylii i podawać.
