Sałatka fasolowa z brokułami i cukinią – bardzo prosta, z małą ilością składników ale jednocześnie wyjątkowa dzięki sosowi na bazie rozpuszczonego masła z czosnkiem i kaparami. Sałatka, którą lubię jeść na ciepło, zaraz po przygotowaniu ale na zimno też będzie dobra.Sprawdzi się świetnie jako lunch na wynos, do pudełka.
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 puszka białej fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej białej fasoli)
- garść liści bazylii
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sos:
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki kaparów
- sok i skórka z połowy cytryny
- sól
Wykonanie:
Przygotować sos – w moździerzu rozgnieść czosnek z kaparami. W małym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać czosnek i kapary, chwilę smażyć (ok 3 minuty) zdjąć z ognia, dodać sok i skórkę z cytryny, posolić i odstawić.
W garnku zagrzać wodę, wrzucić brokuły i gotować kilka minut, muszą być lekko twardawe, oduczyć na sitku.
Cukinię pokroić na plasterki lub półplasterki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię i na dużym ogniu obsmażyć aż zacznie brązowieć, dodać brokuły, chwilę smażyć z cukinią, dodać fasolę i chwilę ją zagrzać. Warzywa przełożyć do miski, zalać maślanym sosem, wymieszać, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, dodać liście bazylii i podawać.
