Sałatka z kalafiorem, winogronami, żurawiną i serem cheddar w sosie z dodatkiem miodu i musztardy, z dużą ilością natki pietruszki. Świetna sałatka na zimę, ze składników, które zimą są dostępne i nie tracą na wartościach smakowych ( jak np. pomidory obecnie o smaku kartonu brrr). Kalafior jest uprzednio upieczony przez co zachowuje jędrną strukturę i zyskuje na smaku ( wiadomo to co upieczone smakuje lepiej niż gotowane). Użyłam sera cheddar, ale możecie wykorzystać inny żółty ser o zdecydowanym smaku – świetnie pasuje do słodkości winogron i żurawiny. Dodatek płatków migdałowych sprawia, że sałatka przyjemnie chrupie. Jest sycąco, jest smacznie i zdrowo.
A jezeli lubicie kalafior w sałatkach to koniecznie spórbujcie sałatki kalafiorowej z jajkiem w curry
SAŁATKA Z KALAFIOREM, WINOGRONAMI I CHEDDAREM
SKŁADNIKI:
- 1 kalafior
- 100 g winogron
- 40 g żurawin
- 80 g sera żółego – najlepiej cheddar
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- garść płatków migdałowych
- 4+4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Kalafiora oczścić, podzielić na różyczki, skropić 4 łyżkami oliwy ( albo oleju) posolić, popieprzyć, ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 25 minut aż bedzie wyraźnie podpieczony na bokach. Przestudzić i przełożyć do miski.
Winogrona przepołowić, dodać do kalafiora razem z żurawinami, płatkami migdałowymi, pokruszonym cheddarem i posiekaną natką.
Pozostałą oliwę zmieszać z octem, musztardą, miodem, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i wymieszać.