Marokańska sałatka z kalafiorem i marchewką

Marokańska sałatka z kalafiorem i marchewką

Dziś sałatka, która zabierze Was w poróż do gorącego, gwarnego i pachnącego przyprawami Maroka. Marokańska sałatka z kalafiorem, marchewką, avocado z dodatkiem migdałów i rodzynek to mieszanka słodkich, słonych i ostrych smaków. Pieczony z harissą kalafior, świeża marchewka, miękkie avocado, podpieczona cebulka, chrupiące orzechy i słodkie malutkie rodzynki, a to wszystko podlane aromatycznym, pomarańczowym sosem z dodatkiem tahini. Bogactwo smaków i doznań, atak na zmysły, tak samo intensywny jak atak na zmysły kiedy znajdziecie się na bazarze w Marrakeszu.

A dla wielbicieli tamtych rejonów smakowych polecam też kuskus z kurczakiem, pieczoną papryką i bakłażanem

marokanska-salatka-z-kalafiorem-marchewka-i-migdalami

Marokańska sałatka z kalafiorem i marchewką

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki pasty harissa, albo jakiejś innej ostrej pasty z chilli ( ostatatecznie też można wykorzystać suszone chilli lub ostrą papryke)
  • 1 mały kalafior
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • 1 avocado
  • garść rodzynek
  • garść migdałów
  • kolendra
  • SOS
  • skórka i sok z połowy pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżka miodu albo syropu z agawy ( w wersji wegańskiej)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki wody

W misce wymieszć 3 łyżki oliwy z pastą harissa i solą. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki – wymieszać z pastą i przełożyć na blachę do piecznia.

Cebulę pokroić na ósemki, polać 1 łyżką oliwy, lekko posolić i przełożyć do kalafiora. Warzywa piec ok 35 minut w 180 stopniach, mieszając co jakiś czas. wyjąć i przestudzić, przełożyć do miski.

Składniki sosu zmiksować.

Marchewki pokroić we wstążki, avocado w kosteczkę. Przełożyć do kalafiora, dodać migdały i rodzynki oraz sos, całość wymieszać, podawać posypane kolendrą.

marokanska-salatka-z-kalafiorem-marchewka-i-migdalami


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z dodatkiem imbiru jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.