Dziś sałatka, która zabierze Was w poróż do gorącego, gwarnego i pachnącego przyprawami Maroka. Marokańska sałatka z kalafiorem, marchewką, avocado z dodatkiem migdałów i rodzynek to mieszanka słodkich, słonych i ostrych smaków. Pieczony z harissą kalafior, świeża marchewka, miękkie avocado, podpieczona cebulka, chrupiące orzechy i słodkie malutkie rodzynki, a to wszystko podlane aromatycznym, pomarańczowym sosem z dodatkiem tahini. Bogactwo smaków i doznań, atak na zmysły, tak samo intensywny jak atak na zmysły kiedy znajdziecie się na bazarze w Marrakeszu.
A dla wielbicieli tamtych rejonów smakowych polecam też kuskus z kurczakiem, pieczoną papryką i bakłażanem
Marokańska sałatka z kalafiorem i marchewką
Składniki:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki pasty harissa, albo jakiejś innej ostrej pasty z chilli ( ostatatecznie też można wykorzystać suszone chilli lub ostrą papryke)
- 1 mały kalafior
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 1 avocado
- garść rodzynek
- garść migdałów
- kolendra
- SOS
- skórka i sok z połowy pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki pasty tahini
- 1 łyżka miodu albo syropu z agawy ( w wersji wegańskiej)
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki wody
W misce wymieszć 3 łyżki oliwy z pastą harissa i solą. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki – wymieszać z pastą i przełożyć na blachę do piecznia.
Cebulę pokroić na ósemki, polać 1 łyżką oliwy, lekko posolić i przełożyć do kalafiora. Warzywa piec ok 35 minut w 180 stopniach, mieszając co jakiś czas. wyjąć i przestudzić, przełożyć do miski.
Składniki sosu zmiksować.
Marchewki pokroić we wstążki, avocado w kosteczkę. Przełożyć do kalafiora, dodać migdały i rodzynki oraz sos, całość wymieszać, podawać posypane kolendrą.