Ta sałatka to wariacja na temat popularnej sałatki z bulgurem i hummusem dostępnej w popularnej sieci dyskontów. Jadłam ją kilka razy, bo jest smaczna i ma spoko skład i postanowiłam zrobić swoją wersję. Bulgur w pomidorach (bo w sosie pomidorowym) z pomidorami ( bo z dodatkiem suszonych pomidorów) na podkładzie z hummusu. Pygotowanie jest bardzo proste – ugotowany bulgur, jeszcz ciepły, mieszamy z gęstym sosem z koncentrtu pomidorowego, oliwy i przypraw, dodajemy suszone pomidory i ewentualnie świeże zioła ( najlepiej sprawdzi się natki pietruszki) i podajemy z dodatkiem hummusu. Ja ukręciłam hummus sama, ale oczywiście można wykorzystać gotowe sklepowe hummusy, bo obecnie mamy tu naprawdę duży wybór.
Sałatka będzie doskonałą przekąską lub drugim śniadaniem. Ja po zrobieniu sałatki poprocjowałam ją w małe pojemniki ( na dole hummus, na wierzchu bulgur) i miałam na kilka dni przekąski do pracy na wynos.
A jak lubicie bulgur to przypominam inne przepisy na sałatki z tą kaszą –sałatka z bulgurem, pieczoną papryką i oliwkami , czy sałątka z bulgurem w pesto z morelami i granatem.
Bulgur w pomidorach z hummusem
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy bulgur
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
- ok 7-8 suszonych pomidorów
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki ( opcjonalnie)
- do podania hummus ( po 3-4 łyżki na porcję sałatki)
Wykonanie:
Bulgur ugotować zgodnie z instrukcją, spulchnić widelcem i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
W misce wymieszać koncentrat, oliwę, sok z cytryny, czosnek, paprykę, sól i pieprz. Tak przygotowany sos wymieszać z bulgurem. Dodać pokrojone w paseczki pomidory i posiekaną natkę.
Podwać sałatkę rozłożoną na hummusie.