Marynowana czerwona cebula

Marynowana czerwona cebula

Marynowana na szybko czerwona cebula – z dodatkiem ziaren pieprzu, listka laurowego i czosnku w słodko-kwaśnej zalewie. Szybka w przygotowaniu i potrzebujecie tylko jednego dnia, żeby się zamarynowała by cieszyć się jej smakiem. Trzymana w lodówce może postać 2-3 tygodnie. To świetny dodatek do  sałatek czy pieczonych warzyw z sosem.  Dobrze sprawdzi się w kanapkach, zapiekankach, burgerach czy dla nadania kwaśnego smaczku w różnych daniach. A najwięksi zapaleńcy mogą ją po prostu zjeść prosto ze słoiczka bez niczego.

Zachęcam również do wypróbowania przepisu na marynowaną marchewkę z rzodkwią

Marynowana czerwona cebula

Składniki:

  • 3-4 cebule (ilość potrzebna do upchnięcia w 2 słoikach 300 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie

Cebule przekroić na pół a następnie pokroić na cienkie plasterki. Palcami rozdzielić kawałki cebuli na wstążeczki, upchnąć w słoikach.

Czosnek pokroić w plasterki

W garnku wymieszać ocet i wodę, dodać cukier, sól liście laurowe, sól i czosnek, zagotować, mieszać aż cukier i sól się ropzpuści.

Gorącą zalewą zalać cebule, starać się tak, żeby dodatki rozłożyły się mniej więcej równo pomiędzy dwoma słoikami.

Zostawić do ostygnięcia, przykryć wierzch sloiczków kawałkiem ręcznika papierowego i zostawić na kilka godzin. Następnie wyrzucić kawałki ręcznika, zakręcić i wstawić do lodówki.

marynowana-czerwona-cebula

 

 


Related Posts

Bakłażan w jogurcie

Bakłażan w jogurcie

Bardzo prosta i małoskładnikowa sałatka, jedna z moich ulubionych, które nigdy chyba mi się nie znudzą. Pieczony bakłażan w jogurcie z dodatkiem pasty tahini, czosnku i natki pietruszki. Sałatka, na którą zawsze chodziłam do Efesu na Niepodległości, tam podają ją z chlebkami pita. To moja […]

Sałata z pomidorami, grzankami i serem halloumi

Sałata z pomidorami, grzankami i serem halloumi

Zwykła sałata z pomidorami i ogórkami dzięki dodatkowi chrupiących grzanek i podsmażonego sera halloumi staje się super sałatką, ekscytującą, kulinarną przygodą. Wszystko skąpane w miodow-musztardowym sosie. Moja miłość do halloumi nie słabnie, uwielbiam ten ser i uwielbiam jego obecność w sałatkach. Dwie porcje Czas przygotowania: […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *