Marynowana na szybko czerwona cebula – z dodatkiem ziaren pieprzu, listka laurowego i czosnku w słodko-kwaśnej zalewie. Szybka w przygotowaniu i potrzebujecie tylko jednego dnia, żeby się zamarynowała by cieszyć się jej smakiem. Trzymana w lodówce może postać 2-3 tygodnie. To świetny dodatek do sałatek czy pieczonych warzyw z sosem. Dobrze sprawdzi się w kanapkach, zapiekankach, burgerach czy dla nadania kwaśnego smaczku w różnych daniach. A najwięksi zapaleńcy mogą ją po prostu zjeść prosto ze słoiczka bez niczego.
Zachęcam również do wypróbowania przepisu na marynowaną marchewkę z rzodkwią
Marynowana czerwona cebula
Składniki:
- 3-4 cebule (ilość potrzebna do upchnięcia w 2 słoikach 300 ml)
- 1 i 1/2 szklanki octu z czerwonego wina
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
Wykonanie
Cebule przekroić na pół a następnie pokroić na cienkie plasterki. Palcami rozdzielić kawałki cebuli na wstążeczki, upchnąć w słoikach.
Czosnek pokroić w plasterki
W garnku wymieszać ocet i wodę, dodać cukier, sól liście laurowe, sól i czosnek, zagotować, mieszać aż cukier i sól się ropzpuści.
Gorącą zalewą zalać cebule, starać się tak, żeby dodatki rozłożyły się mniej więcej równo pomiędzy dwoma słoikami.
Zostawić do ostygnięcia, przykryć wierzch sloiczków kawałkiem ręcznika papierowego i zostawić na kilka godzin. Następnie wyrzucić kawałki ręcznika, zakręcić i wstawić do lodówki.