Dziś kulinarna wycieczka w tureckie klimaty – dzięki przepisowi na pastę z pieczonego bakłażana i papryki z dodatkiem orzechów włoskich i natki pietruszki w jogurcie z czosnkiem i pastą tahini. Podpieczone i przydymione warzywa, chrupkość orzechów, swieżość natki pietruszki i cytryny i goryczka z tahini. Pysze.
Można zjeść z pitą jak sałatkę, albo na kanapce albo potraktować jako bazę do bardziej konkretnego dania. Czasem dodatkowo robię do niej duszoną ciecierzycę i rozkładam na talerzu pastę a na to ciecierzycę – takie danie swobodnie wystarczy na obiad. Żeby przygotować taką ciecierzycę na początku podsmażam na patelni na oleju cebulę z czosnkiem, dodaje przyprawy – dużo papryki słodkiej i ostrej, kumin, kolendrę, dodaje ciecierzycę z puszki i trochę wody i sól i duszę ok 10 minut, na koniec doprawiam solą( w razie potrzeby) i pieprzem i dodaję trochę soku z cytryny. Jak chcecie konkret to polecam ten sposób, jak chcecie bardziej przekąskę to zajadajcie samą pastę z pitą.
A jak Wam posmakuje to bardzo polecam też ten przepis na bakłażana w jogurcie.
Pasta z pieczonego bakłażana i papryki z orzechami
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 papryki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- pęczek natki pietruszki
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól do smaku
Wykonanie:
Bakłażany umyć, nakuć widelcem i ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Papryki pozbawić gwiazd nasiennych i ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 30 minut, w międzyczasie przewrócić warzywa. Przełożyć papryki i bakłażana do zamykanego pojemnika i odstawić do przestygnięcia.
W misce wymieszać jogurt z pastą tahini, dodać posiekany czosnek i sok z cytryny, dobrze doprawić solą.
Posiekać natkę i orzechy.
Z warzyw zdjąć skórkę i drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, w razie potrzeby doprawić solą i sokiem z cytryny.
Najlepiej odstawić do lodówki, przed zjedzeniem, na conajmniej godzinę.