Pasta z pieczonego bakłażana i papryki

Pasta z pieczonego bakłażana i papryki

Dziś kulinarna wycieczka w tureckie klimaty – dzięki przepisowi na pastę z pieczonego bakłażana i papryki z dodatkiem orzechów włoskich i natki pietruszki w jogurcie z czosnkiem i pastą tahini. Podpieczone i przydymione warzywa, chrupkość orzechów, swieżość natki pietruszki i cytryny i goryczka z tahini. Pysze.

Można zjeść z pitą jak sałatkę, albo na kanapce albo potraktować jako bazę do bardziej konkretnego dania. Czasem dodatkowo robię do niej duszoną ciecierzycę i rozkładam na talerzu pastę a na to ciecierzycę – takie danie swobodnie wystarczy na obiad. Żeby przygotować taką ciecierzycę na początku podsmażam na patelni na oleju cebulę z czosnkiem, dodaje przyprawy – dużo papryki słodkiej i ostrej, kumin, kolendrę, dodaje ciecierzycę z puszki i trochę wody i sól i duszę ok 10 minut, na koniec doprawiam solą( w razie potrzeby) i pieprzem i dodaję trochę soku z cytryny. Jak chcecie konkret to polecam ten sposób, jak chcecie bardziej przekąskę to zajadajcie samą pastę z pitą.

A jak Wam posmakuje to bardzo polecam też ten przepis na bakłażana w jogurcie.

Pasta z pieczonego bakłażana i papryki z orzechami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Wykonanie:

Bakłażany umyć, nakuć widelcem i ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Papryki pozbawić gwiazd nasiennych i ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok 30 minut, w międzyczasie przewrócić warzywa. Przełożyć papryki i bakłażana do zamykanego pojemnika i odstawić do przestygnięcia.

W misce wymieszać jogurt z pastą tahini, dodać posiekany czosnek i sok z cytryny, dobrze doprawić solą.

Posiekać natkę i orzechy.

Z warzyw zdjąć skórkę i drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, w razie potrzeby doprawić solą i sokiem z cytryny.

Najlepiej odstawić do lodówki, przed zjedzeniem, na conajmniej godzinę.

merhaba pasta z pieczonego bakłażana i pparyki

 


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *