Dziś mam dla Was azjatyckie smaczki- prosta sałatka z marynowanym tofu. Prosta bo małoskładnikowa- mix sałat, marchewka i tofu. Ale jednocześnie bardzo elegancka i nieszablonowa a to dzięki wyjątkowemu smaku tofu, kótre uprzednio spędziło noc kąpiąc się w marynacie z sosu sojowego i słodkiego sosu chilli, z dodatkiem czosnku i miodu. Samo tofu, chociaż bardzo zdrowe ( tofu jest bogate w białko, wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów,i regulują poziom cholesterolu) jest w smaku dośc mdłe i nijakie. Jednak dobra marynata nada mu wspaniałego smaku, bo tofu świetnie wchłania smaki z marynaty.
Sałatka jest elegancka i świetnie sprawdzi się jako przystawka na obiedzie albo lekki lunch. Jest też bardzo prosta i szybka w przygotowniu- trzeba pamiętać żeby zamarynować tofu wcześniej ( najlepiej zostawić na noc w lodówce) i potem przed podaniem sałatę i marchewkę mieszamy z sosem a tofu szybko podsmażamy na patelni i podajemy.
A dla wielbicieli tofu tu więcej przepisów na sałatki z tofu
Sałatka z marynowanym tofu
Składniki na 2 porcje:
- opakowanie mixu sałat
- 1 duża marchewka
- 1 naturalne tofu
- 1 łyżka nasion sezamu
- 2 lyżki posiekanego szczypiorku
- MARYNATA:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek miodu
- sól
- SOS DO SAŁATY
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżka sosu sojowego
Wykonanie;
Tofu owinąć w 2 warstwy ręcznika papierowego, położyć na nim talerz i docisnąć czymś ciężkim np słoikiem, żeby odsączyć wilgość, zostawić tak na ok 15 minut.
Składniki marynaty wymieszać.
Tofu pociąć w podłużne paski, oboczyć w marynacie i wstawić do lodówki – najlepiej na noc a minimum na godzinę. Tofu w tym czasie warto obrócić ze dwa razy żeby wszystkie kawałki się dobrze zamarynowały.
Przed podaniem:
Wymieszać sos do sałaty, w misce umieścić sałatę i startą marchewkę, wymieszać z sosem i rozłożyć na talerze.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wyłożyć tofu ( zachować marynatę) i obsmażyć tofu z dwóch stron ( uwaga będzie pryskać). Na koniec dodać marynatę i chwilę podsmażyć żeby okleiła dodatkowo kawałki tofu.
Tofu wyłożyć na sałacie, posypać szczypiorkiem i sezamem.